eiland Giese Kop

Eiland Giese Kop

Rond 2014 is de landtong die bekend staat als ‘Giese Kop’ los gemaakt van de wal. Aanleiding hiervoor was dat er bij het strand teveel stilstaand water was. Door het losmaken werd de waterkwaliteit beter en ontstond het eiland Giese Kop. Vanaf dat moment ben ik daar foto’s gaan nemen. Eerst vanaf het strand met ‘gewone’ foto’s en later vanaf het strand aan de zuidzijde. Alle foto’s zijn genomen vanaf de waterlijn. Sindsdien is er onder bijna alle omstandigheden een foto gemaakt van het eiland. Overdag en ‘s nachts, bij mooi weer en slecht weer.

Rhederlaag

De Giese Kop bevindt zich in de Giese Plas. Het hele gebied staat bekend als Rhederlaag en staat in open verbinding met de rivier de IJssel. Het gebied is ontstaan vanaf de jaren 70 toen werd begonnen met grootschalige zandwinning. Op verschillende plaatsen werd al klei gewonnen voor steenfabrieken. In de decennia daarna is het hele gebied onder water komen te staan. Het Rhederlaag bestaat uit de Lathumse Plas, Westerplas, Gieseplas en de Valeplas. Het gebied wordt nu geëxploiteerd door Leisureland (voorheen RGV).

Panoramafoto

De foto’s van het eiland zijn allemaal panoramafoto’s en bestaan uit zo’n 7-10 foto’s. Een heel aantal zijn zgn HDR foto’s en die bestaan dan weer elk uit drie belichtingen. Zo kan een HDR foto van het eiland dus bestaan uit zo’n 24 foto’s. De foto’s zijn voornamelijk met Canon camera’s gemaakt. Gebruikt zijn een Canon 40D, 7D, 600D, 6D fullframe, 5Dmk1 en mk3 fullframe en een 80D. Er is een foto met een Nikon d90 gemaakt. In alle gevallen is een groothoeklens gebruikt. De foto’s zijn afgelopen jaren verschenen op de facebookpagina Ronald Lubbers Photography.

Hemelgewelf

Met lucht wordt ook vaak de hemel of hemelgewelf bedoeld. De hemel ziet er overdag blauw uit. Dat komt doordat het zonlicht in de luchtlagen van de atmosfeer verstrooid wordt. Het hemelgewelf is het deel van de atmosfeer dat zichtbaar is vanaf het aardoppervlak. We ervaren de hemel overdag als een gewelf, een afgeplatte koepel; het einde ervan lijkt bij de horizon veel verder verwijderd dan recht boven ons hoofd (in het zenith). De verklaringen hiervoor zijn van psychologische aard.

Rayleighverstrooiing

Rayleighverstrooiing is de verstrooiing van licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het licht. Rayleighverstrooiing treedt op wanneer licht door een transparante vloeistof of vaste stof gaat, maar kan het duidelijkst worden waargenomen bij gassen. Rayleighverstrooiing in de atmosfeer is de reden waarom de onbewolkte lucht blauw is en er uitziet als een blauw gradient. Lichter bij de horizon dan recht boven je.

Lichtvervuiling

Op de nachtelijke foto’s van het eiland is licht te zien links en rechts naast het eiland. Dit is niet de ondergaande zon maar lichtvervuiling. Bij het nemen van de foto’s is het op het oog donker. Wanneer echter een fotocamera zo’n 30 seconden wordt opengezet wordt nog veel licht opgevangen dat reflecteert tegen de wolken en tegen waterdamp in de lucht. Dit is licht van Arnhem en Rheden. Bij een heel ‘schone’ lucht is deze reflectie veel minder. Bij een schone lucht is er minder belemmering om de camera nog verder open te zetten. Zo is dan meer van de sterrenhemel te zien. Wanneer je als fotograaf bij veel luchtvervuiling de camera net zo ver open zet komt er een vooral gele overbelichte foto uit.

Rondleiding door de 10e ‘Lucht uit mijn longen’ in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen

 

Rondleiding door de 7e ‘Lucht uit mijn longen’ in Streekziekenhuis Koningin Beatrix. 

Rondleiding door de 1e expositie

error: Content is protected !!