de lucht uit mijn longen

‘De lucht uit mijn longen is een serie foto’s van luchtbellen in water. De foto’s zijn afgedrukt op HD-metal. HD metal is leverbaar in glans en mat en erg mooi en is tevens volledig weersbestendig. Van elke foto worden er maximaal 10 geproduceerd. Kopers ontvangen een gesigneerd exemplaar met een certificaat.

Klik op de foto om deze in zijn geheel te zien.

 

Klassieke denkbeelden over lucht

In de klassieke filosofie is lucht een van de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht. Pas in de 18e eeuw werd ontdekt dat lucht eigenlijk uit verschillende gassen bestond. Tot die tijd dacht men ook dat slagaders lucht vervoeren in plaats van bloed. Als iemand is overleden zijn slagaders namelijk leeg. In 1628 ontdekte William Harvey de bloedsomloop.

Oppervlaktespanning

Oppervlaktespanning is het natuurkundig verschijnsel dat het oppervlak van een vloeistof aan een vloeistof-gasovergang zich gedraagt als een veerkrachtige laag. Om die reden kan een luchtbel allerlei bijzondere vormen aannemen. Zogenaamde Vanderwaalskrachten tussen moleculen in de vloeistoffase veroorzaken de oppervlaktespanning. Schaatsenrijders (een insectensoort) en lichte voorwerpen zinken niet dankzij de oppervlaktespanning. Losse druppels en luchtbellen worden daarom zo veel mogelijk bolvormig. De oppervlaktespanning is afhankelijk van de temperatuur. In het algemeen daalt ze als de temperatuur stijgt. De oppervlaktespanning van water bij 20 graden is 72 10-3 N/m. Van kwik is dat bijvoorbeeld 471 10-3 N/m.

Rondleiding door de 6e expositie ‘Lucht uit mijn longen’ in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem

Rondleiding door de 9e expositie ‘Lucht uit mijn longen’ in het Isala Diaconessenhuis te Meppel

error: Content is protected !!